Fel

Borászat

A Borbényi Szőlőbirtok egyik pincészete a Szekszárdi borvidéken, Bátaszéken található. A környéken magasodó szőlővel borított dombok által körülzárt pincészet gyönyörű kilátást biztosít. A pince a 2000-es évek elején épület. Jelenleg 25.000 hl tárolókapacitás áll rendelkezésre.

A Borbényi Szőlőbirtok másik pincészete a Kunsági borvidéken, Kecelen található. A keceli „Öreghegyi” pincészet 2008-ban épült, 2012-ben került a cég használatába, mely 2015 óta már saját tulajdon. Jelenleg 80 000 hl tárolókapacitás áll rendelkezésre.

Mindkét feldolgozóban folyamatos technológiai fejlesztés folyik. Modern borászati technológia biztosítja a minőségi, illatos borok előállítását. Az előállítási folyamat részeként az alkalmazott technológiák közt szerepel a musttisztítás (flotálás), a reduktív borkészítési folyamat, mely magában foglalja a hűtött erjesztést, megtartva az aromákat és illatokat a borban. A zúzás, bogyózás után a kíméletes préselés vákuum présekkel 0,3-0,6 bar nyomáson történik. A must tisztítása statikus ülepítéssel, illetve derítéssel történik. 12-16 fokon erjesztünk, megfelelő fajélesztővel történő beoltás után. A borok kezelése, tárolása, pihentetése során reduktív körülményeket biztosítunk, mivel ez a feltétele a friss, üde, elsődleges illat és zamatanyagokkal rendelkező gyümölcsös borok elállításának. A borkészítés zárt rendszerű technológiával acéltartályokban, automata vezérelt borerjesztő tartályokban, folyamatos laboratóriumi kontroll mellett folyik.

A feldolgozókban a cég saját ültetvényein termett szőlőt, valamint az őstermelőktől és mezőgazdasági vállalkozástoktól országszerte felvásárolt szőlőt dolgozzuk fel.

Birtokaink

A cég összesen 270 hektár termőterületen gazdálkodik, melynek 73%-a Tolna megyében, a Szekszárdi és Tolnai borvidéken található.

A területek kb. 13-13%-a Dél-Balatoni, illetve Zalai borvidékhez tartozik. A területek 1%-a található a Kunsági borvidéken. A területeken olyan keresett fajták teremnek, mint Zöldveltelíni, Rizlingszilváni, Királyleányka, Chardonnay, Rajnai Rizling, Olaszrizling, Szürkebarát, Ottonel Muskotály, Tramini, Irsai Olivér, Zenit, Sauvignon blanc, Pinot blanc, Kékfrankos, Merlot, Kékoportó, Pinot noir, Cabernet franc.

A szőlő művelése korunk legkorszerűbb gépeivel történik, szem előtt tartva a hatékonyságot. A szüretelést gépekkel végezzük, 3 New Holland szőlőbetakarító kombájn áll rendelkezésre. A területek 76%-ával részt veszünk az Agrárkörnyezetgazdálkodási programban.

Menedzsment / csapatunk

Borbényi László
alapító, ügyvezető
Borbényi Laura
tulajdonos, ügyvezető
Borbényi István
tulajdonos, borász
Kiss Tibor
borász
Kubik Tamás
borász

Bármilyen kérdése lenne?

Csak lépj kapcsolatba velünk és mi körbevezetünk!